Barcelona aprova limitar els allotjaments turístics

 

El PEUAT ha aconseguit una majoria simple en la votació nominal reclamada per Ciutadans

Inici del ple municipal d’aprovació del PEUAT // Manel Riu

El nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics s’ha aprovat amb el vot a favor de BComú, el PSC i ERC (20 regidors) i l’abstenció dels 3 representants de la CUP. Per altra banda, CiU, el PP i Ciutadans s’han oposat a la proposta de regulació. A petició de C’s, la votació ha estat nominal. D’aquesta manera, d’existir irregularitats en la mesura es responsabilitzaria legalment aquells qui han votat a favor.

Janet Sanz, tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, ha defensat el PEUAT com “un pas molt important sense volta enrere” per a la ciutat. La regidora ha repetit el seu discurs dels dies anteriors, afirmant que “és imprescindible per garantir una ciutat per viure-hi”, i ha destacat la importància de l’instrument com a element facilitador de la “diversificació econòmica” de la ciutat. És a dir, constitueix un pas cap a un model econòmic en què predominin més sectors a part del turisme. La portaveu de BComú ha definit els quatre objectius de la proposta: la preservació de l’habitatge pels barcelonins i de l’espai públic, l’equilibri territorial del turisme i la regulació dels teixits urbans. Sanz ha dit que no es tracta d’una mesura aïllada, sinó que s’acabarà de definir i complementar amb altres regulacions durant la legislatura vigent.

El sentit del vot dels diferents grups es va acabar de definir al llarg de la setmana prèvia al ple. Les objeccions dels grups que s’han oposat han seguit fermes. CiU, representada per Jordi Martí, ha justificat el seu vot en contra definint el PEUAT com “una mala eina que perjudica el present de la ciutat i que en pot hipotecar el futur”. A més, ha defensat el paper del seu partit: “ningú podrà dir que fem una oposició destructiva o mancada de sentit de ciutat”. Per la seva banda, C’s ha estat molt contundent en la seva crítica al pla. En paraules de Koldo Blanco, “serà contraproduent i inútil”, atès que, segons el seu parer, “afavorirà l’especulació i la concentració d’habitatges, i espantarà les inversions”. També ha dit que no hi ha cap mecanisme que asseguri la continuïtat d’aquest projecte i ha conclòs que “el seu objectiu no hauria de ser el decreixement indiscriminat, sinó un creixement ordenat”. El PP també s’hi ha oposat taxativament afirmant que, a causa de la gestió de l’Ajuntament, “el turisme ha passat de ser el novè problema de Barcelona a ser el segon”. Així, Fernández Díaz ha afirmat que el pla “frenarà la inversió i creació de treball, crearà inseguretat jurídica i no garantirà la convivència cívica entre veïns i turistes”.
Els grups municipals restants, que han possibilitat l’aprovació del PEUAT, han aportat matisos a la proposta. Daniel Mòdol, que ha votat a favor, ha destacat que aquest  “no és el PEUAT del PSC, és un document fet a base de debat i renúncies”. ERC, per la seva banda, ha dit que les modificacions negociades “han fet que el PEUAT sigui millor que el que es va presentar inicialment”, però no han mostrat la seva conformitat absoluta. La CUP, únic grup que s’ha abstingut, ha estat un dels més crítics. El sentit del seu vot ha facilitat la majoria simple del sí, però Maria José Lecha ha recalcat que “no és un vist i plau sinó el resultat d’un xantatge”. La regidora ha dit que el seu vot ha estat condicionat per la situació política: “se’ns ha presentat un escenari molt clar: PEUAT o barbàrie”, en al·lusió al futurible otorgament de noves llicències en cas de no aprovament de la regulació

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *