“És una presa de pèl”: l’Ajuntament xoca amb Airbnb pels pisos turístics il·legals

La plataforma proposa limitar la publicitació d’allotjaments a Ciutat Vella i el consistori respon exigint que es compleixi la llei

Creixen les desavinences entre una de les majors empreses de lloguers turístics per internet, Airbnb, i l’Ajuntament de Barcelona. El govern municipal considera una “presa de pèl” la proposta de regulació dels pisos turístics il·legals que Airbnb va fer pública ahir. L’empresa proposava hores abans en un comunicat la limitació a un anunci per amfitrió d’allotjament d’ús turístic, però només al districte de Ciutat Vella. Tanmateix, el portal matisa que aquells “professionals” que publiquin el contacte de la seva empresa al perfil d’Airbnb podran tenir més d’un anunci. L’objectiu d’aquesta mesura, segons Airbnb, és “resoldre els problemes” que la contractació d’habitatges turístics hagi pogut ocasionar a Barcelona.

Agustí Colom, Regidor de Turisme de la ciutat, ha respòs a Airbnb qualificant les propostes com una “presa de pèl” i una “equivocació”. Colom ha remarcat que la legalitat és “clara” a Barcelona: “no es pot publicitar ningun pis turístic per part de les plataformes sense el seu corresponent número d’inscripció, el seu RTC”. En aquest sentit, diu que, “com ja han fet altres plataformes”, el que ha de fer el portal és “eliminar” de la seva pàgina aquells habitatges d’ús turístic que no disposin d’aquest tipus de registre. Per la seva part, Gala Pin, regidora de Ciutat Vella, ha titllat d’“insult” a Twitter l’intent de tregua d’Airbnb. Albert Arias, Director del Pla Estratègic de Turisme de Barcelona, també ha criticat durament les intencions de l’empresa, afirmant que “s’estan passant la llei pel forro”.

 

 

La proposta del portal d’allotjaments vacacionals inclou altres “solucions” a la situació de la ciutat envers el conflicte habitacional que provoca el turisme. Entre elles, que els amfitrions paguin una taxa turística, la qual cosa, segons afirmen, hauria pogut contribuir en 6 milions a la recaudació de l’Administració de l’any 2016 en aquesta matèria. Des de l’Ajuntament es nega aquesta possibilitat, atès que es considera que “seria una manera de legitimar” els allotjaments il·legals, sense permisos, que operen amb el sistema de home sharing, com Airbnb. A més, una altra divergència en la identificació del problema, que en determina les possibles solucions, és que mentre l’empresa vol realitzar canvis a Ciutat Vella, l’alcaldia concep el conflicte de manera més global, com a un “model de ciutat”.

Logo d’Airbnb // Airbnb.com

La controvèrsia arriba en un context en què Airbnb té sancions vigents que sumen el màxim previst a la Llei de Turisme de Catalunya, 600.000 euros. Aquesta multa, anunciada el passat novembre, es deu a que la plataforma segueix anunciant pisos sense llicència. Segons recorda el consistori, un recent estudi diu que a Barcelona “l’oferta total dels habitatges d’ús turístic és de 15.881, corresponent a 9.606 pisos legals i 6.275 il·legals”, dels quals “el 35% es troben a Ciutat Vella i el 33% a l’Eixample”. D’aquests, Airbnb en té 4.500 només a Ciutat Vella.

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *