Els veïns de Les Corts es mobilitzen contra l’“Hotel del Bisbat”

400 persones denuncien que l’edifici tindrà greus conseqüències per al barri, suposant un gran “perjudici ecològic, urbanístic i de mobilitat”, amb 115 habitacions i sis plantes

Moment de la lectura de les demandes dels veïns. // Marta Ollich

Javier de la Sotilla // Els veïns de Les Corts segueixen fermes en la seva demanda d’una consulta popular sobre la construcció del projecte conegut com l’“Hotel del Bisbat”. A partir de les 11.30h de l’11 de març, la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Entitats de Les Corts i la Plataforma d’entitats infantils i juvenils de Les Corts, han organitzat un acte de protesta contra aquest projecte, que pretén construir una residència per a investigadors en una propietat que actualment pertany a l’Arquebisbat de Barcelona. Més de 400 persones han assistit a la plaça Comas reclamant a l’Arquebisbat que sigui sensible amb la voluntat popular i replantegi la construcció. A més, el veïnat demana una consulta popular, que no se li concedeix, per a aquest projecte que ja ha estat aprovat per l’Ajuntament.

Segons els veïns, l’edifici que es vol construir tindrà greus conseqüències per al barri, suposant un gran “perjudici ecològic, urbanístic i de mobilitat”, amb 115 habitacions i sis plantes. Identifiquen el cas amb el procés de gentrificació i turistificació de Les Corts i de tota Barcelona. L’Església sortirà beneficiada d’aquesta “pilotada urbanística”, atès que vendrà la propietat a una concessionària privada per un elevat preu. La “residència d’investigadors” no és considerada normativament com un hotel i, per tant, no l’afecta el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics. Però els veïns creuen que esdevindrà un hotel de manera encoberta, donat que “l’empresa adjudicatària té altres residències del mateix tipus”.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Barcelona no permet la realització de la consulta popular, que considera inadmissible perquè “compleix amb tota la normativa d’ús de propietat privada” i es justifica dient que no tenia “més opció que donar la llicència”. Els veïns es mostren decebuts per Colau, que al seu programa electoral es comprometia a “detenir o revisar els projectes contraris al bé comú”. Així, es pregunten: “com sabem si detenir o no aquest projecte és en pro del bé comú si no es fa una consulta popular?”. De totes maneres, el Consistori assegura que no permetrà “que funcioni mai com un hotel”, en paraules d’Agustí Colom, regidor de Turisme de la ciutat. El govern municipal recorda que el pla de la residència es va realitzar durant l’anterior legislatura. A més, s’ha reafirmat en el seu paper mediador entre l’Arquebisbat i els veïns, tot i que des d’un inici “hi ha hagut molta tensió entre ambdues parts”.

La construcció es vol dur a terme entre la plaça de la Concordia i la de Comas, en un emplaçament que pertany a la Fundació Sant Josep Oriol, formada pels bisbats de Terrassa, Sant Feliu de Llobregat i Barcelona. En aquesta ubicació hi ha actualment una residència de sacerdots, que es troba ben integrada al barri, els residents de la qual també són contraris a aquest projecte. La residència, que serà gestionada durant 50 anys per una companyia privada, es vol construir als jardins interiors de l’indret. A l’exterior, diverses pintades de protesta omplen les parets de Les Corts evidenciant el rebuig del veïnat: “carrer hotel de la vergonya”, “escolteu el barri” o “no hotel”.

 

 

­­­

 

 

 

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *