Es vota el primer pla de regulació del turisme de Barcelona

Barcelona en Comú s’assegura el suport d’ERC per aprovar una mesura clau en matèria d’allotjaments turístics

Manifestació contra la massificació turística al carrer Còrsega. //Victor Serri

L’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona sotmetrà a votació el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) aquest divendres 27 de gener en el ple de l’Ajuntament. Tot i la gran controvèrsia que la proposta ha generat entre els diferents grups municipals, BComú s’ha assegurat una previsible aprovació després d’aconseguir el suport in extremis d’ERC, que juntament amb el PSC, votarà a favor. Es tracta d’una proposta clau, ja que és la primera vegada que s’elabora un pla de regulació del turisme a la ciutat.

El suport d’ERC ha estat l’últim en arribar. Com era previsible per a Colau, el PSC dóna suport a la proposta com a soci de govern. Aquests tres grups sumen un total de 20 regidors, dels 41 que integren l’Ajuntament de Barcelona, una xifra insuficient per a tirar endavant el projecte. És necessària, doncs, l’abstenció de la CUP (3 regidors) que va assegurar en declaracions anteriors que, tot i considerar massa permissiva la proposta de regulació turística, no seria un obstacle per aprovar el pla. Tot i això, reserva la seva decisió al ple del divendres.

El suport dels republicans arriba després que el govern d’Ada Colau acceptés algunes de les seves condicions, i es comprometés a “un pla de xoc contra els pisos turístics il·legals i a consultar la ciutadania”, com exposen al comunicat de premsa posterior a l’acord. Janet Sanz, tinent d’alcalde d’Urbanimsme, opina que la proposta “és fruit el consens, el diàleg i la participació” de molta gent, no només del Govern municipal, per tal de satisfer les necessitats de la majoria de ciutadans i aconseguir un elevat suport al ple.

El paper dels veïns

Daniel Pardo, portaveu de l’Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible, fa una valoració positiva de la repercussió de les lluites veïnals en aquesta temàtica. Reconeix que s’hi han dedicat “molts esforços”, i confirma que ha existit un diàleg amb l’Ajuntament. Tot i així, qualifica de “poc valenta” la proposta. Per a aquest col·lectiu, la legislació és “insuficient” ja que no assegura un creixement zero de places turístiques.

CIU, Ciutadans i PP, els més reticents

Els grups municipals més conservadors es mostren reticents al PEUAT. Convergència i Unió i Ciutadans han fet reserva de vot, però les seves constants crítiques a la gestió municipal del turisme no pronostiquen un posicionament favorable. Fa unes setmanes, els convergents van afirmar que no donarien suport a un pla “restrictiu” que aposti pel “decreixement econòmic” de  Barcelonina.

El Partit Popular, encapçalat per Fernández Díaz, és l’únic grup municipal que s’ha posicionat oficialment en contra el PEUAT.  Tot apunta, però, a la negativa també de Ciutadans després que Albert Rivera acusés a Colau d’apostar “pel turisme de borratxera amb les seves mesures”, mitjançant un vídeo al compte de Twitter i al lloc web del partit. El líder de C’s va afegir també que el seu partit busca “un turisme de qualitat”.

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *