Més d’un miler de veïns ocupen Les Rambles contra el turisme massiu

La manifestació ha esdevingut una recuperació simbòlica d’un dels espais més turístics de la ciutat

El dissabte 28 de gener, un miler de veïns de Barcelona han sortit al carrer en protesta contra la massificació turística i l’especulació immobiliària. Sota el lema ‘Ocupem les Rambles’, una cinquantena d’entitats i associacions havien convocat una ‘passejada popular’ en aquest emplaçament simbòlic. La concentració ha tingut lloc a la mateixa rambla, un dels espais més turistificats de tota la ciutat.  Segons Camilo Ramos, portaveu de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona, aquest model turístic està “expulsant el veïnat” dels seus barris. La marxa, que ha començat a dos quarts d’una del matí, ha recorregut totes les Rambles i ha acabat amb la lectura del manifest.

Des de les onze, moment en què estava programada la convocatòria a Canaletes, han anat arribant grups de manifestants, alguns en marxes pròpies des d’altres barris de la ciutat. Gran part de les pancartes i els cartells posaven el focus en la pujada dels preus dels lloguers, l’ocupació dels espais públics i la precarietat laboral, entre d’altres. Els assistents han baixat les Rambles rere la pancarta “Barcelona no està en venda”. Un grup de manifestants ha entrat també al Mercat de la Boqueria, per denunciar que “ja no és un mercat del barri”. “Violència és el preu del meu lloguer” o “El turisme mata els barris” són alguns dels càntics que se sentien mentre els manifestants avançaven. Tot i el to de protesta, l’ambient ha estat majoritàriament festiu i sense cap incident remarcable.

Al Mercat de la Boqueria alguns venedors han increpat els manifestants mentre s’expressaven per un megàfon. La diversitat d’opinions s’ha fet visible entre els treballadors i visitants del Mercat . Una paradista opinava que “el turisme no hauria de tenir cap limitació”, mentre que un peixater ha recordat que “molts clients habituals han deixat de venir per culpa dels turistes”.

Les entitats veïnals de la Barceloneta es van fer visibles amb una pancarta contra els pisos turístics. //Helena Caballeria

 

La indústria turística reclama mesures en sentit contrari

No tothom a Barcelona rema en la mateixa direcció. Representants del sector turístic barceloní, entre els que destaquen el Gremi d’Hotels i el Gremi de Restauració, van fer públic dijous un comunicat on exposaven la seva disconformitat amb les polítiques turístiques restrictives de l’Ajuntament. Expressen que les regulacions exposades en el PEUAT  “són apostes per la radicalització que tendiran a consolidar una atmosfera de conflicte permanent i d’inseguretat jurídica”.

 

 

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *