‘Las Kellys’ fan un bloqueig simbòlic a les portes de l’Hotel Hilton reivindicant la readmissió de cinc cambreres de pis

Les condicions laborals d’aquestes treballadores són tan precàries “que moltes cauen malaltes”

Javier de la Sotilla//  L’ordre habitual de l’Hotel Hilton Diagonal Mar s’ha alterat a partir de les 19.30h del dilluns 27, el dia d’inici del Mobile World Congress. I no tan sols per l’arribada de centenars de visitants del saló del mòbil. ‘Las Kellys’, una associació formada per cambreres de pis (“las que limpian”, d’aquí el nom), s’han concentrat durant una hora i mitja bloquejant simbòlicament les portes de l’hotel per reivindicar que tornin a ser contractades cinc cambreres de pis que havien estat acomiadades, són treballadores habituals de l’hotel que han patit una cessió que consideren il·legal i que ja han denunciat. Unes 150 persones han assistit a la trobada i presenciat com es lliurava el manifest a recepció, que no ha recollit cap directiu.

‘Las Kellys’ es van començar a organitzar mitjançant les xarxes socials l’any 2014. Cambreres de diversos punts turístics de l’Estat necessitaven associar-se per lluitar contra la seva precarietat laboral. De manera autònoma -sense vincle amb cap partit o sindicat-, i deixant de banda les seves diferències, van unir-se per una causa comuna. Tres anys després han aconseguit créixer com a entitat i que la seva veu tingui cabuda en l’agenda mediàtica. Però a empresaris del sector hoteler i la classe política els costa reconèixer la situació que pateixen aquestes treballadores. “La càrrega de treball és tan gran que moltes cauen malaltes”, assegura Isabel Cruz, encarregada de la comunicació de ‘Las Kellys’. “Una ha de fer determinat nombre habitacions i no arriba amb les hores que està contractada”, afirma Ana María López, membre de l’associació, que va ser una de les encarregades d’entregar el manifest.

La reclamació és, en sentit concret, per l’acomiadament de cinc cambreres de pis que formen part de la plantilla de l’empresa multiservei External Outsourcing Elosa. En sentit general, l’externalització és el causant de la protesta i de l’empitjorament de la situació laboral de ‘Las Kellys’. I, a l’espera de voluntat política per derogar la reforma laboral, que permet la primacia del conveni d’empresa sobre el de sector, les cambreres de pis realitzen múltiples concentracions de denúncia d’il·legalitats. En aquest cas, consideren il·legal la cessió de les cinc treballadores. Una de les cambreres ha retret, parlant pel megàfon, que hagin de fer “més de 30 habitacions al dia” per cobrir les quotes assignades.

 

Les veus de ‘Las Kellys’

Durant tota la concentració s’han cantat, com és habitual en l’associació, versions de cançons populars. Amb el to de la cançó del grup Los Mismos, “El Puente” (1968), han entonat: “será maravilloso, junto a mis compañeras, armar un pollo en la recepción, en pié de guerra con las compañeras: un subidón. El mateix han fet amb la cançó “Bailando” (1982), de Alaska y Los Pegamoides: “corriendo, me paso el día corriendo, que si no acabo no salgo” i “limpiando, me paso el día limpiando”.

Els càntics deien: “ni un pas enrere, contra el Hilton acció directa”, “si ens toquen a una ens toquen a totes” i “solidaridad, compañeras despedidas”. En els darrers moments de l’esdeveniment, dues cambreres i la filla d’una altra han entrat a recepció per lliurar el manifest, que no ha recollit cap directiu, després de negociar l’entrada amb un policia: ‘Las Kellys’ han desbloquejat la porta a canvi de l’autorització per entrar i entregar el manifest.

 

Suport a la concentració

Membres de diverses associacions han acompanyat a les cambreres de pis aquest dilluns. Entre elles, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), la Confederació General del Treball (CGT) i els Iaioflautes. Cal destacar també la presència d’Anna Gabriel (CUP), diputada del Parlament, i de María José Lecha (CUP), regidora de Barcelona.

Bookmark the permalink.

One Comment

  1. Molt bon reportaje.
    Anims !!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *